8 Nisan 2025 18:21

Kartalkaya Katliamı Araştırma Komisyonu 10. kez toplandı

Kartalkaya Katliamı'nın araştırılması için kurulan TBMM Araştırma Komisyonu toplantısında yangından korunma yönetmeliği üzerinde durulurken üniversitelerle de işbirliği yapılması gerektiği kaydedildi.

Kartalkaya Katliamı Araştırma Komisyonu 10. kez toplandı

Fotoğraf: ANKA

Komisyon Başkan Vekili Derya Bakbak başkanlığında toplanan komisyonda, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan yangın uzmanı akademisyenler sunum yaptı. Yangın Güvenliği Yüksek Lisans Programı’ndan akademisyen Dr. Uğur Emre Temelli, "Yangından korunma yönetmeliğinin geliştirilmesi gerekiyor. İş yeri ve konutları birbirinden ayırmamız gerekiyor" diyerek Yangın Güvenliği Koordinasyon Merkezi ve Ulusal Yangın Laboratuvarı'nın kurulması ve üniversitelerle iş birliği yapılması gerektiğini söyledi.

Komisyonun onuncu toplantısında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Yangın Güvenliği Yüksek Lisans Programı’ndan akademisyenler Dr. Uğur Emre Temelli ve Dr. Ali Serdar Gültek sunum yaptı. Temelli, sunumunda 2024 yılında YÖK tarafından Yangın Güvenliği Yüksek Lisans programının içeriği hakkında komisyon üyelerine bilgi verdi. 

"Yangın güvenliği önleme, korunma ve söndürme başlıklarına dayanıyor"

Dr. Ali Serdar Gültek ise sunumunda yangın güvenlik uzmanlığı sertifika eğitimi verdiklerini söyledi. "Yangın güvenliği çok karmaşık bir konu ama temelde üç ana başlığa dayanıyor. Önleme, korunma ve söndürme” diyen Gültek, “Önleme esasında tamamen işletmenin idari tedbirleri ile yürütülebilecek çok önemli bir fonksiyon. Temizlik, bakım, elektrik tesisatının bakımı, kontrolü, yangın risk analizi, hiçbir tedbiri almadan birçok yangını önlemek mümkün. Ama yangınlar olacak. İnsanlar hata yapıyor. Makine arıza yapıyor veya sabotaj, kundak oluyor. Bizler teknik insanlar olarak işletmelere önleme ve korunmaya yönelik çalışmaları anlatıyoruz. Ülkemizde yangına müdahale maalesef ön plana çıkıyor. Bunun öncesinde önleyici tedbirleri yerine getirdi mi, mühendislik tedbirlerini, koruma tedbirlerini yürüttü mü bunlar sorgulanmıyor" değerlendirmesini yaptı.

Temelli, ülkede yangın ve patlama olaylarını kapsayan istatistik çalışmalarının standart hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Yangınların önlenmesine yönelik önerilerini sıralayan Temelli, “Bizim dünya standartlarına uygun bir verimiz yok. Ulusal yangın veri sisteminin kurulması gerektiğini üniversite olarak düşünüyoruz. Yangından korunma yönetmeliğinin geliştirilmesi gerekiyor. İş yeri ve konutları birbirinden ayırmamız gerekiyor. İş yerlerinde yangın riskinin değerlendirilmesi yönetmeliğinin hazırlanması, yangın güvenlik sorumlusunun tanımının netleştirilmesi, yangın güvenlik sorumlusunun yetkilendirilmesinde usul ve esasların belirlenmesi, yangın denetçisinin mesleki yetkinlik kriterlerinin ve denetim kriterlerinin geliştirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

"Yangın Güvenliği Koordinasyonu Merkezi" kurulmasının önemini anlatan söyleyen Temelli, spesifik problemlerin çözümü için tam ölçekli Ulusal Yangın Laboratuvarı’nın kurulması ve üniversitelerle iş birliğinin yapılması gerektiğini sözlerine ekledi. Temelli ayrıca iş yerlerinde yangın riskinin değerlendirilmesi yönetmeliğinin hazırlanması, yangın güvenlik sorumlusunun tanımının netleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

"Davet olmadığı için kendi başımıza gidip, incelemedik"

Gültek ise milletvekillerinin Kartalkaya’ya gidip yangının çıktığı oteli inceleyip incelemedikleri şekildeki soruyu “Yangını incelemek için gittiğinizde giremiyorsunuz. Savcılık izni gerekiyor. Davet olmadığı için kendi başımıza gidip, incelemedik. Tespitlerimiz var. Ekranda izlerken de içeride ne olduğu hayal edebiliyorduk. Bilirkişinin raporu sosyal medyada paylaşıldı, biz de inceliyoruz. Ona bakarak daha tutarlı cevaplar verebileceğimizi söylemek istiyorum. Uzaktan bakmış bir kişi olarak, ‘Bu kişiler şu yüzden yaşamını yitirdi’ demek istemiyorum” şeklinde yanıtladı.

Komisyonun yarınki toplantısında yangınla ilgili görev alan bilirkişi heyeti milletvekillerine sunum yapacak. (ANKA)

Evrensel'i Takip Et